Σε μια κλωστή…

Γράφει ο Ηλίας Θεοδοσόπουλος

Το χθεσινό αποτέλεσμα απέναντι στον Οσφπ είναι ένα αποτέλεσμα ψυχολογίας για την ομάδα και κατ’ επέκταση για την ψυχολογία του κόσμου της ομάδας.

Όπως είχα τονίσει εξ αρχής αν τυχόν είχαμε άσχημο σκορ στο πρώτο παιχνίδι από τα τρία που θα δώσουμε απέναντι στον Οσφπ οι τριγμοί στην ομάδα θα ήταν μεγάλοι ενώ φυσικά και από την πλειοψηφία του κόσμου το τι θα ακουγόταν ή θα γραφόταν μπορεί να το φανταστεί ο καθένας.

Δεν ήθελε βέβαια και πολύ.. Η χθεσινή κακή αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ στον μεσοεπιθετικό τομέα ήρθε σε ισορροπία με την πολύ καλή αμυντική της λειτουργία αν εξαιρέσουμε το πρώτο 15λεπτο. Σε αυτό συνετέλεσε βέβαια και ο Μπάρκας με τις 2 πολύ καίριες επεμβάσεις του.

Σκεφτείτε όμως αν με την ΙΔΙΑ ακριβώς εμφάνιση που έκανε η ΑΕΚ χθες , έχανε με ένα σκορ π.χ 2-0 τι θα έλεγε ο κόσμος της σήμερα.

Τα γνωστά «ελάτε τώρα στο Οακα» ή « θα τους στείλουμε πάλι στον ψυχίατρο» θα είχαν μετατραπεί σε φράσεις « αποχαιρετάμε τον ένα στόχο» «χάσαμε με κάτω τα χέρια» «λάθη μεγάλα από τον Χιμένεθ πάλι σε επιλογές και παίχτες» κ.τ.λ..

Στην ουσία αυτό που θέλω να πω είναι ότι πολλά πράγματα στο ποδόσφαιρο κρέμονται από μια κλωστή . Ένα σουτ που θα πάει στο δοκάρι, μια μεγάλη απόκρουση από έναν τερματοφύλακα , το διώξιμο της μπάλας πάνω από την γραμμή από έναν αμυντικό .. κ.α πολλές φορές μπορούν να καθορίσουν καριέρες ,ανθρώπους , αλλά και τους αγωνιστικούς στόχους μιας ολόκληρης ομάδας.

Χθες κατά κάποιο τρόπο σταθήκαμε τυχεροί σε κάποιες φάσεις και σε συνδυασμό με την καλή αμυντική λειτουργία ήρθε ένα θετικό αποτέλεσμα που κρατάει την ομάδα μέσα στο πρώτο από τους 3 στόχους που έχει.

Υπάρχει όμως και μια άλλη οπτική γωνία του θέματος που λέει ότι η ΑΕΚ με σημαντικές απουσίες (Μάνταλος –Γιόχανσον – Σιμόες –Τσόσιτς – Βράνιες – όλος ο βασικός κορμός έξω σε σχέση με τον πρώτο αγώνα πρωταθλήματος στο Οακα) και με όχι και τόσο καλή ψυχολογία πριν τον αγώνα, κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε χωρίς να κινδυνεύσει ιδιαίτερα αν εξαιρέσουμε δυο 10λεπτα στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος. Και αυτό σίγουρα πιστώνεται στους παίχτες με την συγκέντρωση που είχαν αλλά και την καλή φυσική τους κατάσταση που φάνηκε προς το τέλος του παιχνιδιού ότι υπάρχει.

Αυτό αναδεικνύει και κάτι ακόμα βέβαια .Όταν μια κακή έως μέτρια ΑΕΚ καταφέρνει και παίρνει ισοπαλία , σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει όταν βρεθούν σε καλή μέρα τα επιθετικά της ατού.. Και αυτό το ξέρουν και το φοβούνται και το τρέμουν στον Πειραιά.

Για να γίνει όμως αυτό η ΑΕΚ και συγκεκριμένα ο Χιμένεθ ΟΦΕΙΛΕΙ να παρουσιάσει άλλο πρόσωπο στα επόμενα 2 παιχνίδια που θα υπάρχουν και ειδικά αυτό του πρωταθλήματος όπου είναι και ο πιο σημαντικός στόχος , εκτός αν δεν είναι αυτός ο πιο σημαντικός στόχος και έχω «χάσει» κάποια επεισόδια..

Μερικές φορές έχουμε μέσα μας εμείς στην ΑΕΚ την τάση της αυτοκαταστροφής και σε αρκετές των περιπτώσεων χωρίς κανένα λόγο!

Όσον αφορά τον Χιμένεθ έχουμε πει και έχω γράψει κατά καιρούς τα πολλά και σοβαρά μαζεμένα λάθη που κάνει σε κάποια παιχνίδια και που έχουν στοιχήσει βαθμούς στην ομάδα. Βαθμοί που αν τους είχε θα ήταν πρώτη αυτή την στιγμή.

Σίγουρα του ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ότι η ομάδα είναι μέσα σε όλους τους στόχους και η αγωνιστικότητα αυτής στο να αρνείται να χάσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Επίσης ότι παίρνει σχεδόν το 100% από κάθε παίχτη είναι και αυτό στα συν του Ισπανού προπονητή .

Και ερχόμαστε τώρα στις τεράστιες αντιφάσεις και «αψυχολόγητες» κινήσεις που έχουν να κάνουνε με τον προπονητή και την διοίκηση .

Στο θέμα Βράνιες πρέπει οπωσδήποτε να τελειώσει άμεσα!

Πέρα από την αδικαιολόγητη συμπεριφορά του Βόσνιου να θέλει να φύγει από την αποστολή όταν του ανακοινώθηκε ότι δεν ξεκινάει , απορώ με την στάση του Χιμένεθ με το να μην τον συμπεριλάβει στην 11αδα του παιχνιδιού .

Αν δεν κάνω λάθος η διοίκηση έχει ανακοινώσει στον προπονητή ότι υπολογίζει πολύ τον Βόσνιο και ότι θα του επιβληθεί πρόστιμο για ότι έχει γίνει . Τώρα αν δεν τον υπολογίζει ο Χιμένεθ να βγει να το πει ευθαρσώς γιατί αυτό το σήριαλ πρέπει να τελειώσει τώρα! Και εδώ για το καλό και ΜΟΝΟ της ομάδας εγωισμοί δεν χωράνε από κανέναν!

Πάμε τώρα στην άλλη πολύ ΣΟΒΑΡΗ παράμετρο της ομάδας.

Τραυματίζονται μετά από τεράστια κακοδαιμονία δυο από τα πιο βασικά όπλα, ο Μάνταλος και ο Γιόχανσον. Στην πορεία τελειώνουμε με συνοπτικές διαδικασίες τους Τρίστασον και Πατίτο (για τον Πατίτο ακόμα ψάχνω να βρω γιατί έπρεπε να φύγει – ο Κλωναρίδης ίσως είναι ..καλύτερος ..) Δηλαδή 2 εξτρέμ φεύγουν από την ομάδα.

Παράλληλα διώχνουμε τον Βινίσιους και η ΑΕΚ μένει με 1 αριστερό μπάκ τον Λοπες που ξαφνικά και αυτός δεν υπολογίζεται για αυτήν θέση (που γι αυτήν τον πήραμε και εκεί έχει κάνει καριέρα ) με αποτέλεσμα να παίζει «αναγκαστικά εκεί ο Μπακάκης , που το «καήμενο» το παιδί πάντα δίνει τον καλύτερο του εαυτό αλλά κινδυνεύει να «κάει» από τα πολλά απανωτά παιχνίδια και σε μια θέση που απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ανταποκριθεί στο επιθετικό κομμάτι.

Αυτή λοιπόν την στιγμή η ΑΕΚ στην οποία κρίνονται σχεδόν όλα το αμέσως επόμενο χρονικό και διάστημα και είναι μέσα σε 3 στόχους έχει απώλεια για διάφορους λόγους 5 παίχτες και έχει κάνει μεταγραφές 2!

Είναι πρωτάκουστο μια ομάδα να έχει διώξει στην μέση της περιόδου 2 εξτρέμ και να μην έχει πάρει ΚΑΝΕΝΑΝ για μια θέση που φωνάζει από χιλιόμετρα μακριά ότι υπάρχει μεγάλο κενό όπως επίσης και για τη θέση τους αριστερού μπακ, για τους λόγους που αναφέραμε.

Πόσο περισσότερο την στιγμή που ειδικά φέτος υπάρχει μεγάλη οικονομική άνεση και ο κόσμος έχει ΠΙΣΤΕΨΕΙ ότι η ΑΕΚ μπορεί να τα καταφέρει σε πολλά επίπεδα.

Για να τα καταφέρει όμως χρειάζεται βοήθεια από την διοίκηση (οικονομική) και από τον προπονητή (ξεκαθαρίζοντας την σκέψη του)

Και το σίγουρο είναι ένα : ότι όλα κρίνονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αν υπάρχουν επιτυχίες θα της καρπωθούνε αυτοί που πρέπει. Αν υπάρχουν όμως αποτυχίες θα υπάρχουν επίσης «ονοματεπώνυμα» που θα τις χρεωθούν.

Και ο κόσμος θα μπορεί εύκολα να το καταλάβει αυτό με τα δεδομένα που υπάρχουν. ‘Ενας κόσμος όμως που πρέπει να κάνει το καθήκον του και να βοηθήσει την ομάδα με την συμμετοχή και την φωνή του στο γήπεδο και όχι με την μόνιμη κριτική του από το καναπέ του σπιτιού του. Οι αγώνες είναι πολλοί και σημαντικοί και δικαιολογίες δεν θα υπάρχουν .

Εμπρός Αητέ λοιπόν!