Περιχαρακωμένος…

 

Τι δείχνει η επιλογή Βασιλόπουλου για την θέση του προέδρου της Κοινωφελούς;

Από την αρχή της θητείας τους τα στελέχη της «Δύναμης Πολιτών» και ο ίδιος ο Αρ. Βασιλόπουλος είχαν δείξει την τάση τους για μία «σκληρά παραταξιακή» άσκηση της εξουσίας, χωρίς κατά τη γνώμη μας να τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα το αν θα επιτυγχάνεται συναίνεση με τις υπόλοιπες πλευρές του δημοτικού συμβουλίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού η επιλογή που είχε γίνει το 2014 στην επάνδρωση των νομικών προσώπων με τη μη συμμετοχή του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης σε αυτά.

Το είδαμε ως πρακτική και στην αντιμετώπιση των ενημερωτικών μέσων της πόλης.

Με τις προσπάθειες συνολικής απαξίωσής τους να είναι ουκ ολίγες στην τρέχουσα δημοτική θητεία, με την παράλληλη δημιουργία «αυστηρά» παραταξιακών blogs (που δεν κατάφεραν να κρατηθούν ζωντανά στον αέρα της ενημέρωσης για αξιοσημείωτο χρονικό διάστημα) αλλά και εφημερίδας που έχει ως υπεύθυνό της αιρετό μέλος της παράταξης Βασιλόπουλου.

Πολλοί πίστευαν ότι αυτό γινόταν στα πρώτα χρόνια άσκησης εξουσίας από την παράταξη της «Δύναμης Πολιτών» αφ’ ενός λόγω απειρίας και αφ’ ετέρου για λόγους αυτοπροστασίας μιας παράταξης που βρισκόταν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις πέριξ του 5%, άρα απότομα ανοίγματα σε άλλες πολιτικές πλευρές ενδεχομένως να δημιουργούσαν ισχυρούς εσωτερικούς κραδασμούς.

Αυτό όπως έλεγαν και πίστευαν ακόμη και κάποια έμπειρα πρόσωπα της τοπικής μας πολιτικής σκηνής θα άλλαζε κάποια στιγμή. Αρκετοί δε υποστήριζαν ότι θα γινόταν κατά την περίοδο που διανύουμε (αρχές του 2018). Σενάρια που φούντωσαν ειδικά μετά και την ανεξαρτητοποίηση του Βασίλη Παπακώστα.

Μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάτι τέτοιο ήταν η παραίτηση του Β. Κουμαριανού από την θέση του προέδρου της Κοινωφελούς. Θέση στην οποία θα μπορούσε να επιλεγεί ακόμη και στέλεχος άλλης παράταξης (πράγμα που δεν απαγορεύει εξ’ όσων γνωνρίζουμε ο Καλλικράτης).

Τι είδαμε όμως αντ’ αυτού;

Ο δήμαρχος επέλεξε ως αντικαταστάτρια την Χριστίνα Ανδρέου. Μία επιλογή που κατά την άποψή μας όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση πολιτικών ανοιγμάτων, αλλά αντιθέτως επιλέγεται ένα στέλεχος που δεν είναι καν… από τα μετριοπαθέστερα της διοικούσας παράταξης.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα την στόχευση της «Δύναμης Πολιτών» να περιχαρακωθεί πολιτικά, να μπετονάρει τα (εναπομείναντα μετά τις πρώτες ανεξαρτητοποιήσεις) κεκτημένα, εκτιμώντας ότι αυτά είναι αρκετά για να τους κρατήσουν στον αφρό.

Εξέλιξη για εμάς σε τούτη εδώ την ταπεινή ιστοσελίδα απόλυτα αναμενόμενη. Που διαψεύδει πανηγυρικά όσους από την αντιπολίτευση πίστευαν ή προσδωκούσαν ότι κάποια στιγμή η συγκεκριμένη διοίκηση θα εμφανίσει ένα μετριοπαθέστερο πρόσωπο επιδιώκοντας την ειλικρινή συναίνεση.

Φυσικά όλα αυτά αποτελούν κρίσεις και εν τέλει θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν από την ίδια την ιστορία. Σε κάθε περίπτωση πάντως το επόμενο χρονικό διάστημα θα διαφανούν πολλά για το τι θα προκύψει το 2019.

Τόσο όσον αφορά την σημερινή διοίκηση και αντιπολίτευση, όσο και για το αν θα προκύψουν νέα σχήματα στην τοπική πολιτική σκακιέρα.