Τ’ ΑΠΑΝ ΑΦΚΑ ΝΑ ΚΛΩΣΚΟΥΝΤΑΝ ΕΜΕΙΣ Κ’ ΑΝΑΣΠΑΛΛΟΜΕ

Γράφει ο Ρένος Αρβανίτης

Όπως είχα προαναγγείλει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις 03/11 και μετά τις δηλώσεις Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, άρχισα να συλλέγω υπογραφές για να καταθέσω ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα.

Έτσι και έγινε. Ως ομάδα κατοίκων συλλέξαμε (χωρίς καμία κινητοποίηση) 13 υπογραφές (δεν είμαι εξουσιοδοτημένος από όλους τους υπογράφοντες να δημοσιεύσω τα ονόματά τους, επομένως και δεν θα το κάνω). Σήμερα λοιπόν (25/11) μοίρασα το συγκεκριμένο ψήφισμα στους δημοτικούς μας συμβούλους, ενώ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα το είχα αποστείλει ηλεκτρονικά και στον Πρόεδρο του Δ.Σ. και ζήτησα να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης.

Ο Πρόεδρος δεν δέχθηκε να το εισαγάγει προς συζήτηση, διότι όπως είπε δεν έγινε αυτή η κίνηση από κάποια συλλογικότητα και γιατί δεν υπήρχαν 25 υπογραφές όπως αναφέρει ο κανονισμός του Δ.Σ.

Το «γράμμα» του κανονισμού θα έλεγα από τη πλευρά μου…

Έπειτα ζήτησα από τους δημοτικούς συμβούλους να το εισαγάγουν εκείνοι, καθώς εγώ δεν είχα αυτή τη δυνατότητα (απουσίαζε ο κ. Γεωργαμλής, οι 3 σύμβουλοι της «Ανεξ. Πρωτοβουλίας-νέο», η «Νέα Προοπτική» και το «Μπροστά»). Προς τιμήν του λοιπόν ο Γιάννης Τομπούλογλου και τον ευχαριστώ γι’ αυτό, ανέφερε πως παρ’ ότι δεν είχε ενημερωθεί για το θέμα σε πρότερο χρόνο, επιθυμεί την συζήτησή του.

Επειδή όμως δεν ήταν επικεφαλής παράταξης και πάλι δεν μπορούσε τυπικώς να εισαχθεί…

Επίσης, η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δανάη Γκούμα έλαβε το λόγο και ανέφερε ότι είναι υπέρ του να συζητούνται ψηφίσματα πολιτών, ανεξάρτητα από τον αριθμό υπογραφόντων.

Εν τέλει η συζήτηση για το ψήφισμα δεν έγινε. Ωστόσο δεν αποκλείουμε να το επαναφέρουμε… με 25 υπογραφές.

Δεν θα σταθώ όμως σε αυτό. Από αυτό εδώ το βήμα μπορώ να αναφέρω αυτά που θα έλεγα στο δημοτικό μας συμβούλιο και φυσικά να παραθέσω το ψήφισμα.

Αν μου δινόταν λοιπόν ο λόγος μεταξύ άλλων και εισαγωγικά θα ανέφερα τα εξής:

Στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Χαλκηδόνα, όπου ο δήμαρχος δηλώνει με υπερηφάνεια ότι ανήκει στην Ριζοσπαστική Αριστερά, και μπράβο του, έχουμε συνηθίσει τους περισσότερους «πολιτευόμενους» να ψαρεύουν σε θολά νερά, χωρίς να λένε που ανήκουν ιδεολογικοπολιτικά. Προτάσσοντας το επιχείρημα ότι τα προβλήματα δεν έχουν «ιδεολογία». ΣΥΜΦΩΝΩ. Τα προβλήματα ενός δήμου, μίας πόλης, σαφέστατα και δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Ο τρόπος της λύσης όμως πολλών θεμάτων ή προβλημάτων είναι επίσης σαφές ότι έχει ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ πρόσημο. Προσωπικά, παρ’ ότι αυτό δεν είναι σύνηθες στην πόλη μας, δηλώνω ξεκάθαρα ότι ανήκω στην Κεντροδεξιά και είμαι περήφανος για την ιδεολογικοπολιτική μου καταταγωγή. Όπως είναι αντιστοίχως και ο δήμαρχος ή οι σύμβουλοι της Διοίκησης περήφανοι για τις ιδέες που πρεσβεύουν.

ΌΜΩΣ. Αυτό το ψήφισμα δεν ΈΧΕΙ ούτε κομματικό χρώμα, ούτε παραταξιακό. Και αυτό φαίνεται εύκολα αν δούμε ποιοι/ες το συνυπέγραψαν.

Αλλά θεωρούμε ότι σε μία προσφυγούπολη όπως η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα, θα έπρεπε να τεθεί!

Δεν καταδικάζουμε τις απόψεις Φίλη. Καθώς οι ιδέες σε καμία περίπτωση δεν καταδικάζονται. Ο καθένας μπορεί να λέει και να πιστεύει ότι θέλει. ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ όμως με τις δηλώσεις του και το λέμε ξεκάθαρα.

Με αυτά ως πρόλογο καταθέτω το παρακάτω ψήφισμα:

«Ψήφισμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Στις δημοκρατίες είναι εκ των ουκ άνευ ότι ο καθένας μπορεί να έχει και να διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του. Όταν όμως αυτές οι απόψεις προσβάλλουν την ιστορική αλήθεια και γίνονται από πρόσωπα με θεσμική ιδιότητα (πόσω μάλλον όταν μιλάμε για τον Υπουργό Παιδείας), δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες.

Η τοποθέτηση του κ. Νίκου Φίλη σε τηλεοπτική εκπομπή της 2ας Νοεμβρίου 2015 για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού εκτός από ιδεοληπτική είναι και πλήρως ανιστόρητη.

Ο συγκεκριμένος Υπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τόσο το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 1994, όσο και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών τον Δεκέμβριο του 2007, αναγνώρισαν την Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, δηλαδή του Πόντου, της Θράκης και της Μ. Ασίας.

Ως κάτοικοι των προσφυγουπόλεων της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, ζητούμε από τους εκλεγμένους στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσώπους μας και το δήμαρχο της πόλης μας, να δηλώσουν την πλήρη αντίθεσή τους σε αυτές τις αν μη τι άλλω απαξιωτικές και ξένες προς την ιστορική και επιστημονική πραγματικότητα αιτιάσεις.

«Τ’ ΑΠΑΝ ΑΦΚΑ ΝΑ ΚΛΩΣΚΟΥΝΤΑΝ ΕΜΕΙΣ Κ’ ΑΝΑΣΠΑΛΛΟΜΕ»… (τα πάνω κάτω να γυρίσουν εμείς δεν θα ξεχάσουμε).

Ομάδα κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας»