Ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Παύλος Καμάρας στο e-filadelfeia.gr

Ο περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού της αντιπολίτευσης «Αττική» και π. Δήμαρχος Πεύκης Παύλος Καμάρας, μιλάει για όλους και για όλα αποκλειστικά στο e-filadelfeia.gr

Για την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και πολλά ακόμη. Διαβάστε την αποκαλυπτική συνέντευξή του.

1. κ. Καμάρα συμπληρώνουμε 2,5 χρόνια από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2014. Ποιά η άποψη σας για το μέχρι σήμερα έργο της Περιφερειακής Αρχής της κ. Δούρου;

H κυρία Δούρου, ξεκίνησε τη θητεία της με δύο (2) σημαντικές παραμέτρους, που προσδιορίζουν και το κριτήριο, για να χαρακτηρισθεί η μέχρι σήμερα θητεία της, ως επιτυχημένη ή αποτυχημένη.

Πρώτον, οι υψηλές προσδοκίες, που καλλιέργησε με μια προεκλογική καμπάνια, πλήρη υποσχέσεων, για άμεση επίλυση σημαντικών προβλημάτων της Αττικής. Μια τακτική, που κατά ένα ποσοστό, καθόρισε και το αποτέλεσμα των Περιφερειακών εκλογών.

Δεύτερον, η παραλαβή ενός εύρωστου οικονομικά Οργανισμού, με σημαντικό οικονομικό απόθεμα ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων. Αλλά και μια Αιρετή Περιφέρεια που είχε ξεπεράσει, σε μεγάλο βαθμό, τα πρώτα δύσκολα βήματα από την καθιέρωση της ως θεσμός το 2010.

Ως προς το πρώτο, χαρακτηριστικά, θα αναφέρω τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις, σε όλους τους τόνους, για άμεσο κλείσιμο της χωματερής της Φυλής και ταχεία επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων (εδώ να θυμηθούμε τις μετεκλογικές φιέστες της παράταξης Δούρου στη Φυλή), την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των λυμμάτων (όλα στην Ψυτάλλεια θα πήγαιναν!), την ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής προστασίας, τη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας μέσα από τον Αναπτυξιακό ρόλο της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Ελλάδας, τις δράσεις για Κοινωνική Συνοχή και πολλά άλλα.

Αναρωτιέται, ένας καλόπιστος πολίτης. Τι απ’αυτά έχουν γίνει;

Στα απορρίμματα αναλώθηκαν 2 ½ χρόνια για έναν Περιφερειακό Σχεδιασμό, που τελικά όταν και όπως ψηφίσθηκε (είναι γνωστή η τραγελαφική υποτιθέμενη ψήφισή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο), έφερε ένα σχέδιο έωλο από κάθε πλευρά. Οικονομικά, χωροταξικά, λειτουργικά, στόχων. Ιδίως, στη χωροθεσία των εγκαταστάσεων και βέβαια των νέων αποκεντρωμένων ΧΗΤΥ, με το εύλογο πολιτικό κόστος που έχουν η διγλωσσία και η υποκρισία οδήγησαν την παράταξη της κυρίας Δούρου να αντιμετωπίζει την οργή των εξαπατημένων δημοτών Φυλής και Γραμματικού με ακραίες πολλές φορές εκδηλώσεις. Εύλογο αφού στο «νέο» σχεδιασμό, οι μόνες σίγουρες εγκαταστάσεις, θα είναι, στους ήδη υφιστάμενους χώρους Φυλής και Γραμματικού, μαζί με το Σχιστό, και μάλιστα αναβαθμισμένες.

Η ιδεοληψία της κυρίας Δούρου, που αφορά στην αντίθεσή της (;) για τις χρηματοδοτήσεις (ΣΔΙΤ), διαφαίνεται ότι οδηγεί σε αδιέξοδο και οικονομικά το εγχείρημα, αφού οι διατιθέμενοι πόροι, υπολείπονται σημαντικά των αναγκαίων για το σύνολο του Σχεδίου.

Και βέβαια, η στόχευση για 50% και πλέον, επεξεργασία σε τοπικό επίπεδο των απορριμμάτων μέχρι το 2019, με μεταφορά της ευθύνης στους ανέτοιμους και ανήμπορους Δήμους, με τα λειτουργικά , οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μόνο ως ανέκδοτο κακόγουστο αλλά και επικίνδυνο μπορεί να ακουστεί.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα αποθεματικό, που κατασπαταλιέται σε έργα και εργάκια, που ναι μεν έχουν ανάγκη οι Δήμοι, όμως σε καμία περίπτωση συνάδουν με τον ρόλο της Περιφέρειας.

Πιστεύω ότι η υπερδέσμευση, έργων τριπλάσιου προϋπολογισμού από τα διαθέσιμα αποθεματικά της Περιφέρειας, μόνο τις ανάγκες των δημοσίων σχέσεων της κυρίας Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών της ικανοποιεί και καθόλου τον αναπτυξιακό ρόλο της Περιφέρειας. Λείπει δραματικά από την Περιφερειακή Αρχή, ο μπούσουλας και το όραμα για την υλοποίηση των έργων, αλλά κυρίως η ιεράρχηση και η αξιολόγηση.

2 ½ χρόνια δεν φτάσανε στην παράταξη Δούρου, για να έλθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ένα στοιχειώδες Επιχειρησιακό Σχέδιο, με άξονες και κωδικούς, που θα ιεραρχούν ανάγκες και προτεραιότητες στην υλοποίηση των έργων. Σχέδιο, που διαθέτει και ο τελευταίος Δήμος στη χώρα. Δεν συζητάμε για ολοκληρωμένα σχέδια παρεμβάσεων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής όπως στη Δυτική Αθήνα, τη Δυτική Αττική κλπ, που θα έδιναν ανάσες σε κοινωνικά, οικονομικά και περιβαντολλογικά προβλήματα των κατοίκων των περιοχών. Παράλληλα ένα ΕΣΠΑ που καρκινοβατεί στον 4ο χρόνο υλοποίησης του στερεί από την Περιφέρεια κονδύλια και έργα, ιδιαίτερα χρήσιμα και κρίσιμα, την περίοδο αυτή της κρίσης.

Και βέβαια, να επισημάνουμε και το κρυφτούλι της κυρίας Δούρου, στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Αττικής, όπως το Ελληνικό, προϊόν μιας ιδεολογικής σύγχισης και τακτικίστικης υστερόβουλης αντιμετώπισης.
Άρα, όσο υποκειμενική μπορεί να είναι η γνώμη μου, τα παραπάνω στοιχειοθετούν την πεποίθηση ότι μάλλον για 2 ½ χαμένα χρόνια θα πρέπει να μιλάμε.

2. Ο Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε μεταξύ άλλων: «H καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο πλαίσιο μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», θα απελευθερώσει δυνάμεις, θα λειτουργήσει εξυγιαντικά και θα ενθαρρύνει μια νέα κουλτούρα ευρύτερων συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο. Όλα αυτά όμως πρέπει να συζητηθούν πρώτα απ’ όλα με τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης και όργανά της». Ποια είναι η δική σας άποψη επί του θέματος;

O κ. Σκουρλέτης, εάν θέλει να γίνει χρήσιμος και να κάνει πραγματική Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ξεκινήσει από το Α. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον απεγκλωβισμό της Αυτοδιοίκησης από το Κράτος όπως σε όλη την Ευρώπη. Μόνο τότε θα απελευθερωθούν, πράγματι οι δυνάμεις, που θα μπορέσουν τα οράματά τους να τα κάνουν έργα.

Παράλληλα με ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών, θα προσελκύσει ποιοτικό πολιτικό προσωπικό αφού σήμερα μεγάλο μέρος αξιόλογων πολιτών στέκεται μακριά από τα κοινά. Να ανταμείψουμε τους ευσυνείδητους υπαλλήλους και να τιμωρήσουμε τους επίορκους και ασυνείδητους.

Το θέμα του εκλογικού Νόμου είναι το τελευταίο που θα πρέπει να ασχοληθεί. Άλλωστε, από Δημοκρατία δόξα τον Θεό έχουμε άφθονη στην Αυτοδιοίκηση. Περισσότερη από κάθε άλλο φορέα. Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, Επιτροπές Διαβούλευσης, Επιτροπές Οικονομικές και Ποιότητας Ζωής, Σχολικές Επιτροπές κ.ο.κ. Αποτελεσματικότητα μας λείπει στην εξυπηρέτηση του Δημότη στο Αναπτυξιακό έργο των Δήμων και της Περιφέρειας με δημιουργία θέσεων εργασίας και στην παροχή Κοινωνικού έργου ιδιαίτερα αναγκαίου την περίοδο αυτή.

3. Πιστεύετε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις και έργα όπως π.χ. αυτό της ανέγερσης του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, συνεισφέρουν στις τοπικές κοινωνίες;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα μας έχει ανάγκη τις ιδιωτικές επενδύσεις. Τώρα πλέον το λένε όλοι. Ακόμα και εκείνοι που «βγάζανε σπυράκια» στη λέξη ιδιωτικοποίηση. Κατά μείζονα λόγο, στις τοπικές κοινωνίες η οικονομική αδυναμία των Δήμων σε συνάρτηση με την έλλειψη της απαραίτητης τεχνογνωσίας και εξειδικευμένου προσωπικού, καθιστούν περισσότερο από ποτέ αναγκαία τη συνέργια με τον ιδιωτικό τομέα.

Το έργο του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας εκτός από την τεράστια ιστορική, αθλητική και κοινωνική του σημασία, μπορεί υπό σωστές συνθήκες να δώσει και στοιχεία ανάπτυξης στην περιοχή, πάντοτε με σεβασμό στο ίδιο το περιβάλλον και στις τοπικές ιδιαιτερότητες της γειτονιάς.

4. Ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας έχει παρευρεθεί και έχει τοποθετηθεί για θέματα της πόλης μας σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Ποιά η γνώμη σας για τον κ. Βασιλόπουλο;

Toν Δήμαρχο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, τον έχω παρακολουθήσει μόνο 2-3 φορές, που ήλθε στο Π.Σ. για το γήπεδο της ΑΕΚ και κάποια έργα που ενέταξε η Περιφέρεια στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Άλλωστε τους Δημάρχους τους κρίνουν κατά κύριο λόγο οι Δημότες τους και βέβαια οι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης που κρίνουν πολύ καλύτερα, έχοντας τα δεδομένα και τις δυνατότητες του Δήμου τους.

5. Θεωρείτε ότι για τις Περιφερειακές Εκλογές του 2019 απαιτείται η δημιουργία νέων αυτοδιοικητικών σχημάτων, που θα καταφέρουν να κερδίσουν την κ. Δούρου, ή αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των σημερινών συνδυασμών;

Eίναι προφανές ότι η κυρία Δούρου, ασκεί έξυπνη πολιτική, ή και πονηρή θα έλεγα. Προσπαθεί να μην εκτίθεται. Επενδύοντας έτσι στις πολιτικές της φιλοδοξίες στο κόμμα της. Άλλωστε, αίσθησή μου είναι ότι η Περιφέρεια δεν είναι για αυτήν αυτοσκοπός αλλά εφαλτήριο για την κεντρική Σκηνή. Κάτι που έχουν κάνει πολλοί πολιτικοί. Όμως, όπως προείπα, η ευχέρεια που της δίνει η διαχείριση σημαντικών κονδυλίων, τόσο των ίδιων πόρων και κυρίως του κληρονομηθέντος αποθεματικού όσο και του ΠΕΠ Αττικής, την καθιστά στα μάτια του κόσμου, σαν δραστήρια και παραγωγική.

Είναι υποχρέωση της Αντιπολίτευσης με συνεχή ανάδειξη και γνωστοποίηση όσων προανέφερα αλλά και πολλών άλλων, να την ξεγυμνώσουν στα μάτια του κόσμου για τις πραγματικές της επιδόσεις και δυνατότητες. Στις εκλογές του 2019 θα πρέπει να υπάρχει μια συσπείρωση των υγιών δυνάμεων της Περιφέρειας, αυτών που νοιάζονται πραγματικά για τον Θεσμό και την Κοινωνία. Κάτι που δυστυχώς εξέλειπε, με άστοχες κομματικές επιλογές το 2014.

Άλλωστε μην ξεχνάμε, ότι και το πολιτικό κλίμα που συνέβαλε στην πολιτική επιτυχία της παράταξης της κυρίας Δούρου το 2014 έχει αλλάξει δραματικά και αναμένεται μέχρι το 2019 να έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο σε βάρος της.

6. Όσον αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή, ποιά η άποψή σας για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που εδώ και λίγες ημέρες συμπλήρωσε 1 χρόνο στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;

H άποψη μου είναι αυτή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που αισθάνονται εξαπατημένοι από ένα λαϊκισμό και μια πρωτοφανή παροχολογία που έφερε άλλωστε στην εξουσία τον κ. Τσίπρα. Για να είμαι ειλικρινής, επειδή εγώ δεν ήμουν από αυτούς που τον πίστεψαν, είμαι σήμερα εξοργισμένος από την ανικανότητα, την ιδεοληπτική αγκύλωση, την αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση της κρίσης αλλά κυρίως για ένα λαϊκίστικο δημόσιο λόγο και παραποίηση αυταπόδεικτων δεδομένων που είναι προσβολή στην νοημοσύνη των πολιτών. Άποψή μου είναι, όσο και να επιχειρείται άλωση και χειραγώγηση των Μ.Μ.Ε. οι πολίτες πλέον γνωρίζουν. Ή έστω θέλω να ελπίζω, ότι γνωρίζουν…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται σήμερα ο τόπος μας, αυτά του μεταρρυθμιστή, του ειλικρινή πολιτικού και του ικανού, κρίνοντας και από τη μέχρι σήμερα πορεία του, έχει όλα τα εχέγγεια να οδηγήσει τη χώρα στην περιβόητη ανάκαμψη και έξοδο από την παρατεταμένη κρίση.

Μπορείτε να διαβάσετε το βιογραφικό του Παύλου Καμάρα εδώ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...