Ο Κυριάκος Χήνας στο e-filadelfeia.gr

Kyriakos Xhnas

Ο κ. Χήνας (ιστορικός) ένας άνθρωπος με μακρά πορεία στα δρώμενα του «δικεφάλου», ιδρυτικό στέλεχος της Λέσχης Πολιτισμού και Ιστορίας της ΑΕΚ, μας μιλάει για τους στόχους της Λέσχης, για τη Νέα Φιλαδέλφεια, το νέο γήπεδο της Ένωσης και πολλά άλλα.

Διαβάστε την συνέντευξή του στην ιστοσελίδα μας

Κ. Χήνα αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε τι ακριβώς είναι η Λέσχη Πολιτισμού και Ιστορίας της ΑΕΚ. Ποιοι είναι οι στόχοι του συλλόγου;

Κάθε κοινωνική και αθλητική ομάδα έχει τους αξιακούς προσανατολισμούς και μια διακριτή ταυτότητα πολιτιστικών αναφορών που την προσδιορίζουν. Αυτήν ακριβώς την ιδιαίτερη ταυτότητα της ΑΕΚ, που ιστορικά σχετίζεται με τα συμβολικά σημαινόμενα της προσφυγιάς και της Κωνσταντινούπολης, επιδιώκουμε να μελετήσουμε ενδελεχέστερα και να αναδείξουμε με εκδηλώσεις Γραμμάτων και Τεχνών. Πρόκειται για μια ανιδιοτελή συστράτευση ανθρώπων του Πολιτισμού, όχι μόνον όσων έχουν διακριθεί στο δημόσιο βίο με γνωστές δημιουργίες αλλά και όσων έχουν τη σταθερή συναίσθηση ότι η ΑΕΚ δεν είναι μόνο θηρευτής τίτλων και αγωνιστικών επιτυχιών, αλλά έχει τη μεγάλη ευθύνη να αναδείξει τις αξιακές καταβολές της.

Ποιες είναι οι μέχρι σήμερα «δράσεις» της Λέσχης;

Επειδή νιώθουμε επείγουσα την ανάγκη να εκδιπλώσουμε τη βαρυσήμαντη δημιουργικότητα που στοιχίζεται στην ΑΕΚ, έχουμε ήδη– στο πρώτο δίμηνο της λειτουργίας της Λέσχης:

Α. σε εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας, τιμήσαμε στο πρόσωπο του Σπύρου Κοντούλη τον φερώνυμο θείο του, διεθνή ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, ο οποίος εκτελέστηκε το 1944 από τους Γερμανούς.
Β. συναντήσαμε εκπροσώπους σχεδόν όλων των πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών φορέων, αθλητικών ομοσπονδιών, του ΠΣΑΤ, προσφυγικών σωματείων, ώστε να συνδιοργανώνουμε εκδηλώσεις Πολιτισμού σε κάθε επίπεδο.
Γ. τον Απρίλιο και Μάιο έχουμε προγραμματίσει τρεις εκδηλώσεις: για την επέτειο των 50 ετών από το φάιναλ φορ του μπάσκετ του 1966, για την επέτειο από το συγκλονιστικό φιλικό αγώνα στο φλεγόμενο Βελιγράδι το 1999 και για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη, από τους ιδρυτές της ΑΕΚ και υπουργό του Βενιζέλου, στην πλατεία που έχει το όνομά του στα Κάτω Πατήσια.
Δ. σπουδαία δράση θα είναι η αρωγή μας προς τον Γιώργο Ζαχαριάδη, δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος θα διανύσει 1924 χιλιόμετρα σε ιστορικούς τόπους στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Γνωρίζουμε ότι πολλές από αυτές τις δράσεις γίνονται στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πιστεύετε ότι η ΑΕΚ σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί εντονότερα στην πόλη;

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν θεοποιήσει την Εστία για να τιμήσουν το ρόλο που είχε στη ζωή τους το σπίτι, η πατρογονική γη. Αυτό είναι για την ΑΕΚ η Νέα Φιλαδέλφεια, είναι η Εστία μας, το σημείο αναφοράς και προσανατολισμού, η αύρα της ζωής αυτού του μεγάλου Συλλόγου. Ορθότατα θέσατε το ζήτημα της πιο έντονης πολύπλευρης δραστηριοποίησης της ΑΕΚ στην πόλη. Μέσα στις προτάσεις που υποβάλλουμε προς την ΠΑΕ, την ΚΑΕ και το Σωματείο ΑΕΚ είναι η άμεση επικοινωνία με τα σχολεία της περιοχής για την υποβοήθηση της λειτουργίας τους, η ανάδειξη των προβλημάτων των εμπορικών-επαγγελματικών οργανώσεων και κυρίως η δημιουργία διαρκούς πολιτιστικής ατζέντας με εκδηλώσεις Λόγου και Τεχνών. Αυτονόητο είναι ότι η ανέγερση της Αγια-Σοφιάς θα τροφοδοτήσει μια σύνολη ανάπτυξη της περιοχής με πλήρη σεβασμό στην ποιότητα ζωής.

Ποιες οι σχέσεις της Λέσχης με τις διοικήσεις ΠΑΕ, ΚΑΕ, Ερασιτεχνικής;

Η Λέσχη γνωρίζει ότι η μεγάλη γάγγραινα της ΑΕΚ ήταν ανέκαθεν η αδελφοκτονία, η αγκύλωση της προδοσίας από το υπερφίαλο Εγώ. Ας προδώσουμε επιτέλους το Εγώ για να ανοιχτούμε στα μεγάλα Εμείς. Γι’ αυτό, χωρίς να παρεμβαίνουμε στα διοικητικά, διατηρούμε εξαιρετική σχέση με την ΠΑΕ, την ΚΑΕ και το Σωματείο μέσα από τη συνεργασία για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μας. Πολιτισμός είναι η επίπονη αναζήτηση του καλύτερου εαυτού μας και καλύτερος είναι ο ενωτικός.

Κλείνοντας θα θέλαμε την άποψή σας, ως φιλάθλου της Ένωσης, για την πορεία της ομάδας σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Το 2016 θα είναι οριακή χρονιά για την ΑΕΚ. Το γήπεδο που θα στεγάσει τους πιο ευγενικούς οραματισμούς μας, πρέπει να πάρει την πολυπόθητη άδεια. Όποιος διαβάσει τις 45 σελίδες της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εντυπωσιαστεί από τα επιχειρήματα που θα προκύψουν για την περιοχή. Το 2016, μετά από χρόνια, η ποδοσφαιρική ομάδα επιστρέφει στο φυσικό χώρο της, στις ευρωπαικές διοργανώσεις. Επίσης, από τον Οκτώβριο έχουμε τη σαφή πεποίθηση ότι η μπασκετική ομάδα θα έχει πρωταγωνιστική πορεία ισότιμη με τους κορυφαίους ανταγωνιστές της ΠΑΟ και ΟΣΦΠ. Στο πρόσωπο του Μάκη Αγγελόπουλου η ομάδα βρήκε τον ηγέτη που συνδυάζει το ρομαντισμό της αφοσίωσης με το ρεαλισμό της επιτυχίας. Τέλος, φέτος θα έχουμε εκλογές στο Σωματείο, έχοντας διασφαλίσει την πρωταγωνιστική συμμετοχή βαρυσήμαντων παραγόντων της ομάδας στα ψηφοδέλτια, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάκαμψης που είχε ξεκινήσει η απερχόμενη διοίκηση.