Με αφορμή το «Μακεδονία» του υπουργού Γ. Μουζάλα

Ο Σπύρος Καβακόπουλος μας απέστειλε το παρακάτω επίκαιρο σχόλιο

Kavakopoulos1. Επί χούντας στο ραδιόφωνο, στις πατριωτικές εκπομπές το «Σλαβομακεδόνας», θυμάμαι αποτελούσε ύβρη (έτσι έβριζαν τους κομουνιστές εντός και άνω της Ελλάδος).
2. Τον Ιανουάριο του 1949, στην 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ, ο Ζαχαριάδης υποσχέθηκε στους «Σλαβομακεδόνες» «εθνική αποκατάσταση», δηλαδή δικαίωμα αποχωρισμού από το ελληνικό κράτος.
3. Δεκαετία 70 ραδιόφωνο ΕΡΤ. Κάθε βδομάδα το BBC έστελνε 5λεπτη εκπομπή στα ελληνικά. Όποτε αναφερόταν σ’ αυτήν η ονομασία «Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» εμείς το κόβαμε. Τις εκπομπές έγραφε και παρουσίαζε μετέπειτα γενικός διευθυντής του ραδιοφώνου της ΕΡΤ (δεκαετία 1980).
4. Δεκαετία 90 ΕΡΤ. Ενώ παλαιότερα δεν υφίστατο ονομασία «Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», προσθέτοντας ένα «πρώην», η ονομασία καθιερώθηκε ως εκ θαύματος.

Συνοπτικά : α. Οι χουντικοί, κουμμουνιστές και άλλοι, καθιέρωσαν την ονομασία – ύβρη «Σλαβομακεδόνας.

β. Βάζοντας ένα «πρώην» σε ονομασία που δεν υφίστατο, καθιερώνουμε το «Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

γ. Δημοσιογράφος που κοβότανε επειδή χρησιμοποιούσε την προαναφερθείσα ονομασία, γίνεται γενικός διευθυντής της ΕΡΑ/ΕΡΤ.

Και ενώ η ύβρης που είχαμε καθιερώσει θα μπορούσε να γίνει ονομασία, δεν το δεχθήκαμε. Τελικά από τα δικά μας λάθη όλη η υφήλιος γνωρίζει μόνον την ονομασία Μακεδονία, ακόμη και οι αμόρφωτοι πρόσφυγες από το μακρινό Αφγανιστάν «Μακεντόνια» φωνάζουν στον Πειραιά.
Κεντρικό πανελλήνιο πρόβλημα η παθολογίας μας.