Η οικονομική κρίση χτυπά πρώτα τους αδύναμους

Ο Γιάννης Χρύσης (κοινωνιολόγος-θεολόγος) μας απέστειλε το παρακάτω άρθρο

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας έχει σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά με αναπηρία. Δυστυχώς η πλειοψηφία των παιδιών και γενικότερα των ΑΜΕΑ, εκτός των περίπλοκων ιατρικών προβλημάτων, έχουν πολύ κακή στομIoannis Xrisisατική υγιεινή. Αιτία ότι στη χώρα μας πολλές οικογένειες αγνοούν την ύπαρξη ειδικευμένων οδοντιάτρων στον τομέα αυτό, η οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα δεδομένου ότι χρειάζεται ειδική υποδομή στο ιατρείο. Παιδιά με κινητικές δυσκολίες ή και νοητική υστέρηση για να μπορούν να νοσηλευτούν σε ιατρεία χρειάζονται ειδικά συστήματα-ακόμα και πιο ήπιες μορφές νάρκωσης-τα οποία έχουν κόστος και σπάνια υπάρχουν στα ιατρεία της χώρας.

Μια καλή λύση είναι η πρόληψη στο σπίτι κάτι που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες τις Ευρώπης. Σε αυτή την περίπτωση ειδικοί ιατροί επισκέπτονται οικογένειες ατόμων με σοβαρές αναπηρίες και τους διδάσκουν κανόνες στοματικής υγιεινής ώστε να μην χρειαστούν σχεδόν ποτέ ή και σπάνια να νοσηλευτούν σε ιατρεία. Όμως και σε αυτή την περίπτωση το κόστος εκπαίδευσης των ειδικών ειναι αρκετά μεγάλο, έτσι το ελληνικό σύστημα υγείας αυτή την περίοδο της κρίσης αδυνατεί να παράσχει στα παιδιά με σοβαρές αναπηρίες και αυτή την λύση.

Μια άλλη λύση ειναι η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας με συμβουλές στους γονείς ΑΜΕΑ. Όμως και αυτή η προσπάθεια η οποία ήταν σχεδιο να υλοποιηθεί το 2009 ουδέποτε έγινε, λόγω της αρχής των οικονομικών προβλημάτων εκείνη την περίοδο. Επίσης κέντρα αποκατάστασης έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα. Το δημόσιο κέντρο αποκατάστασης το γνωστό μας ΕΙΑ στους Αγίους Αναργύρους δεν μπορει να συντηρήσει τα μηχανήματα φυσικοθεραπείας αλλά δεν μπορεί να προσλάβει και το κατάλληλο προσωπικό να τα χειριστεί. Έτσι μηχανήματα απο δωρεές μένουν άχρηστα για τα παδιά με αναπηρία.

Ταυτόχρονα πολλά ιδιωτικά κέντρα που περίμεναν προγράμματα ΕΣΠΑ ώστε να λειτουργήσουν ανέστειλαν την λειτουργία τους λόγω παγώματος των προγραμμάτων. Πρόβλημα παρουσιάστηκε και στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Λόγω έλλειψης πόρων αρκετοί δήμοι έχουν παγώσει το πρόγραμμα με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες ΑΜΕΑ να βρεθούν σε απελπιστική κατάσταση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Η ζωή των ατόμων με αναπηρία χειροτέρεψε τα τελευταία χρόνια. Ο κίνδυνος ακόμα και για την ζωή πολλών ατόμων με αναπηρία-πιο πολυ παιδιών-είναι ορατός. Θα το επιτρέψουμε; Ας μην ξεχνάμε οτι ένα παιδί με αναπηρία ίσως είναι αύριο και παιδί μας.