Η άνοδος της ασημαντότητας

Ο Σπύρος Καβακόπουλος μας απέστειλε το παρακάτω σχόλιο

KavakopoulosΤο 1996, ο μέγας Καστοριάδης, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η άνοδος της ασημαντότητας» έλεγε: Όλα συνεργούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλα οδηγούν στην ασημαντότητα. Σήμερα, στις ψευδοδημοκρατίες μας, η άνοδος στην εξουσία προϋποθέτει να κολακεύει κανείς την κοινή γνώμη ή να έχει τηλεοπτική φωτογένεια. Αν τότε έλεγε αυτά, τι θα έλεγε τώρα και πιο συγκεκριμένα με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας;;;

Και ακόμη έλεγε :»Μπορούμε να πούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλάβαινε τι έκανε; Δεν ήξερε τι ήθελε, τι ψήφιζε, τι ανεχόταν; Σε μιαν τέτοια περίπτωση αυτός ο λαός θα ήταν ένα νήπιο. Εάν όμως είναι νήπιο, τότε ας μη μιλάμε για δημοκρατία. Εάν ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, τότε, ας του ορίσουμε έναν κηδεμόνα.

Εγώ λέω ότι ο ελληνικός λαός -όπως και κάθε λαός- είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, συνεπώς, είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα».

Την σοφία αυτή του Κορνήλιου Καστοριάδη, δυστυχώς απορρίπτει το 99,9% των Ελλήνων, που θεωρούν ότι όλοι οι άλλοι φταίνε εκτός των ιδίων.