Φόροι πάνω από 2,3 δισ. τον Σεπτέμβριο-Χωρίς εκπτώσεις ο ΕΝΦΙΑ

Ούτε το ελάχιστο που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της περυσινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης –δηλαδή να διευρυνθεί από το 50% στο 100% η έκπτωση φόρου του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην χρειαστεί να τρέχουν να καταβάλλουν ποσά της τάξεως των 20-30 ευρώ περίπου 1,24 εκατομμύρια Έλληνες δεν κατάφερε να κάνει η κυβέρνηση.

Έτσι, από χθες το μεσημέρι 6,297 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 50.900 επιχειρήσεις καλούνται να «κατεβάσουν» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και να ανταποκριθούν στο προσκλητήριο του υπουργείου Οικονομικών για την καταβολή 3,153 δις. ευρώ.

Σε σχέση με το 2016, το ποσό που βεβαιώθηκε χθες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι μειωμένο κατά περίπου 26 εκατ. ευρώ. Όχι, δεν υπήρχε καμία ευνοϊκή αλλαγή. Επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν… ξεφορτωθεί ακίνητα με αποτέλεσμα ο συμπληρωματικός φόρος που βεβαιώθηκε στις εταιρείες, να φτάνει φέτος στα 247,7 εκατ. ευρώ από 261,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αντίστοιχα, ελάχιστα μειωμένος ήταν και ο συμπληρωματικός φόρος των φυσικών προσώπων ο οποίος περιορίστηκε στα 382 εκατ. ευρώ από 387 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ο ΕΝΦΙΑ, θα συντελέσει ώστε να εξαφανιστούν μέσα στον Σεπτέμβριο και τα τελευταία ψήγματα ρευστότητας από την αγορά. Κάθε μια από τις πέντε δόσεις, απαιτεί την καταβολή 636 εκατ. ευρώ ποσό το οποίο ειδικά τον Σεπτέμβριο, θα προστεθεί στα 1,2 δις. ευρώ της δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και στα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Οι μόνοι που δεν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη, είναι όσοι περιμένουν επιστροφή φόρου. Για να τους… διευκολύνει, το υπουργείο Οικονομικών θα πάρει τα χρήματα από την επιστροφή φόρου και θα τα συμψηφίσει με τις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ εφόσον φυσικά δεν υπάρχουν παλαιότερες οφειλές ειδικά ληξιπρόθεσμες. Μέσα από τη διαδικασία του συμψηφισμού, εκτιμάται ότι θα αποπληρωθούν χρεώσεις από ΕΝΦΙΑ ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό αλλά και το ότι πολλοί ιδιοκτήτες θα επιλέξουν τη λύση της πιστωτικής κάρτας για να εκμεταλλευτούν τις 12 άτοκες δόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ειδικά κατά τον Σεπτέμβριο, η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων θα είναι αυξημένη έστω και για τεχνικούς λόγους.

Από το στατιστικό σημείωμα που συνοδεύει την ανάρτηση της πληροφορίας προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Το τελικό ποσό που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους είναι 3,153 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 δις. ευρώ θα πρέπει να τα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα και τα 448 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα.

2. Ο συμπληρωματικός φόρος, ανέρχεται φέτος στα 629 εκατ. ευρώ (382 εκατ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 247 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα)

3. Ο κύριος φόρος είναι 2,612 δις. ευρώ: 2,411 δις. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 201 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα

4. Οι μειώσεις και οι απαλλαγές περιορίζονται στα 88,9 εκλατ. Ευρώ και αφορούν σε 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες εκ των οποίων τα 1,24 εκατ έχουν έκπτωση 50% και μόλις 66 χιλιάδες πλήρη απαλλαγή 100%.

Πηγή: thetoc.gr