Το σκηνικό στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα 23 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του ’19

Πως διαμορφώνεται το «πολιτικό σκηνικό» στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας 23 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του 2019; Επιχειρούμε μία πρώτη προσέγγιση…

Πάντα στις δημοτικές εκλογές η παράταξη που διοικεί το δήμο συμπεριλαμβάνεται στους δυνατούς παίκτες. Ανεξάρτητα με το αν τελικά καταφέρνει να διεκδικήσει ξανά την είσοδό της στο Β’ γύρο των εκλογών και την τελική νίκη.

Αυτό το έχουμε δει και στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, παρ’ ότι μετά το 2002 ουδείς από τη Νέα Φιλαδέλφεια εξασφάλισε 2η συνεχόμενη θητεία.

Το είδαμε αυτό τόσο το 2006 που ο εν ενεργεία δήμαρχος Νίκος Αδαμόπουλος κατετάγει 3ος, το είδαμε στον ενιαίο δήμο Ν.Φ.-Ν.Χ. το 2010 όπου ο Σταύρος Κόντος επίσης κατετάγει για μόλις 10 ψήφους 3ος, ενώ το 2014 η Ευτυχία Γαϊτανά Αποστολάκη κατετάγει τελικά 5η με 12,72%. Πάντα ωστόσο οι δυνάμεις αυτού που κατέχει τον θώκο επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το τελικό αποτέλεσμα.

Η σημερινή δημοτική αρχή της «Δύναμης Πολιτών» του Άρη Βασιλόπουλου σίγουρα θα προσπαθήσει να αλλάξει αυτή την «αρνητική παράδοση» επιδιώκοντας να εισέλθει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο β’ γύρο. Με την τακτική που ακολουθεί όπως τουλάχιστον την αντιλαμβανόμαστε εμείς, δείχνει να προσπαθεί να «μπετονάρει» το ποσοστό του 2014 και να κινηθεί και πάλι τουλάχιστον… πέριξ του 18%. Ένα ποσοστό το οποίο αν υπάρξει και το ’19 η πολυδιάσπαση του 2014 μπορεί όπως αποδείχθηκε να οδηγήσει μία δημοτική παράταξη στο Β’ γύρο. Θα τα καταφέρει;

Τι έχουμε όμως από εκεί και πέρα;

Η πρώτη τη τάξει παράταξη της αντιπολίτευσης η «Ένωση Δημοτών» του Λύσσανδρου Γεωργαμλή έχει δηλώσει πρόσφατα μέσω του επικεφαλής της στην σελίδα sport-retro ότι θα συμμετέχει και πάλι στην εκλογική μάχη. Αν αυτό επιβεβαιωθεί και στην πράξη είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα σε σχέση με το 2014, αφού είναι δεδομένη η σύγκρουση του κ. Γεωργαμλή με ορισμένα άτομα που τον στήριξαν το 2014.

Δεδομένη φυσικά είναι η συμμετοχή στις εκλογές της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Το αν αυτή η συμμετοχή θα έχει και πάλι ως επικεφαλής την Δ. Γκούμα όπως το 2014, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε στην παρούσα φάση.

Από εκεί και πέρα Γιώργος Αράπογλου-«Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία», Απόστολος Κόντος-«Ζούμε Μαζί», Ευτυχία Γαϊτανά-Αποστολάκη-«Νέα Προοπτική», Βάσω Αγαγιώτου-«Μπροστά», δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους.

Στον συνδυασμό του κ. Αράπογλου, έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες μία δημόσια κριτική από κορυφαίο στέλεχός του, δεν είδαμε επίσης την καθιερωμένη κοπή της πίτας για το 2017, κάτι που είχε γίνει τα δύο προηγούμενα έτη, ωστόσο ο συνδυασμός συμμετέχει στα δημοτικά συμβούλια καταθέτοντας τις απόψεις του.

Η παράταξη του κ. Κόντου επίσης συμμετέχει στα θεσμικά όργανα που έχει εκλεγεί. Όμως όπως γράψαμε και προηγούμενως καμία επίσημη δήλωση ή διαρροή δεν έχει γίνει για τα σχέδια εν όψει του 2019. Ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο συνδυασμός «Μπροστά» της κ. Αγαγιώτου.

Από εκεί και πέρα η λογική μας λέει ότι ο κύκλος της «Νέας Προοπτικής» της π. δημάρχου φαίνεται να έχει κλείσει, μετά από 2 νίκες, 1 στη Νέα Χαλκηδόνα, 1 νίκη στον ενιαίο δήμο και εν τέλει… την 5η θέση του 2014. Με πολλά όμως πρόσωπα της «Νέας Προοπτικής» να συγκεντρώνουν σε κάθε περίπτωση θετικές γνώμες στην κοινωνία τόσο της Νέας Χαλκηδόνας (σε πολύ μεγάλο βαθμό) όσο και στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Την ίδια ώρα υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι (και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι) της αντιπολίτευσης που έχουν κάνει εντονότερη την αντιπολιτευτική τους δράση (αρθρογραφία, συγκεντρώσεις, παρουσίες σε σημεία όπου παρουσιάζονται προβλήματα της πόλης κλπ).

Επίσης μέσα στον Μάιο, έκαναν την εμφανισή τους ορισμένες κινήσεις πολιτών όπως το «νέο ξεκίνημα» και οι «πολίτες σε δράση» δημοσιεύοντας προτάσεις, δηλώνοντας όμως πως στην παρούσα φάση δεν αποτελούν δημοτικές παρατάξεις. To τι θα πράξουν στην πορεία μένει να το δούμε…

Φυσικά μην λησμονούμε και τις σημαντικές εξελίξεις γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Όπως φαίνεται καθαρά τις τελευταίες ημέρες, το γήπεδο της ΑΕΚ θα κατασκευαστεί και η ομάδα θα επιστρέψει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε αυτό το γεγονός κάποιοι στάθηκαν απέναντι, ορισμένοι βγήκαν μπροστά και το υποστήριξαν και κάποιοι άλλοι δεν έβαλαν ιδιαίτερα το χέρι τους… στη «φωτιά» μένοντας επί της ουσίας αμέτοχοι.

Όμως το 2019 η λογική λέει πως το θέμα του γηπέδου, αν αυτό έχει κατασκευαστεί ή έστω βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής του, δεν θα παίζει τον κυρίαρχο (χωρίς να λέμε φυσικά ότι θα έχουν ξεχαστεί όσα έχουν διαδραματιστεί όλα αυτά τα χρόνια…) ρόλο στις προθέσεις των ψηφοφόρων.

Άρα οι υπόλοιποι υποψήφιοι κάτι θα πρέπει να πουν…, ξετυλίγωντας το πρόγραμμά τους γενικότερα για την πόλη, πράγμα που σίγουρα δεν ευνοεί… όσους ακολουθούν την τακτική του «ώριμου φρούτου» επιδιώκοντας να δοξασθούν… κρυπτόμενοι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σκηνικό από το Φθινόπωρο του 2017 έως τις αρχές του 2018 θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει…