Σπ. Μπερδέσης: «Τροφή για σκέψη»

Διαβάστε την επίκαιρη άποψη του συμπολίτη μας Σπύρου Μπερδέση

Τις τελευταίες ημέρες που βρισκόμουν στο εξωτερικό για επαγγελματικους λόγους βρέθηκα με Έλληνες που τα τελευταία τρία χρόνια είναι η μόνιμη τους πλέον κατοικία. Όταν τους είπα ότι μένω στην Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδονα μου είπαν «τι γίνεται εκεί ρε φίλε». Κατά την επιστροφή μου σκέφτηκα έλα μου ντε τι γίνεται στην πόλη μου, που διαμένω τα τελευταία 45 χρόνια; Και έτσι αποφάσισα να γράψω και να δημοσιεύσω την προσωπική μου και ταπεινή άποψη.

Η οργάνωση «Ρουβικωνας» επέλεξε τυχαία να κάνει την «διαμαρτυρία» της στην πόλη μας: ενώ κατά γενική ομολογία η Νέα Φιλαδελφεια και η Νέα Χαλκηδονα είναι δύο ησυχες μεσοαστικες γειτονιές του λεκανοπεδιου, μια περιοχή που η άνθρωπο-γεωγραφία της παραπέμπει στη μεσαία τάξη από προσφυγικη παράδοση δημοκρατικων πεποιθησεων, με άμεση σύνδεση τόσο στο κέντρο τις Αθήνας (λόγω της πρόσβασης σε τέσσερις σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρομου) όσο και στην περιφέρεια μέσω τις Ε.Ο Αθηνών Λαμίας.

Η ύπαρξη του Κηφισού (ποδονιφτη) και τις Λεωφόρου Δεκελειας έχουν δημιουργήσει ήσυχες συνοικίες για να ζούμε και να μεγαλωνουμε τα παιδιά μας. Όπως όμως παρακολουθούμαι τον τελευταίο καιρό κάτι πάει να αλλάξει.

Όλο και περισσότερα γεγονότα αναστατωνουν την πόλη μας και δεν μιλάω μόνο για γεγονότα που αφορούν το κοινό ποινικό δίκαιο (υπόθεση απαγωγης στο άλσος ναρκωτικά στην Αχαρνών κλπ). Υπαρχουν και γεγονότα που ως απλοί πολίτες δεν μπορούμε να μην παρατηρησουμε όπως μια δεύτερη κατάληψη που έγινε στο κτίριο του Κενταυρου στο Άλσος και οδήγησε στην εσπευσμένη κατεδάφιση ενός κτιρίου που θα μπορούσε να νομιμοποιηθει (τουλάχιστον ένα μέρος του) π.χ Ρουβικωνας, πορείες, αντιπορείες να διοργανώνονται και την Δημοτική αρχή να διατυμπανιζει παντού ότι η πόλη βρίσκεται σε ομηρία, μια υπερβολή κατά την προσωπική μου γνώμη.

Πόσο όμως όλα αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην καθημερινότητα μας όσο και στην οικονομική ευημερία τις περιοχής μας, πόσο επηρεάζουν και δημιουργούν άσχημη ψυχολογία σε όλους μας, πόσο ακόμα κάνει κακό στις τοπικές επιχειρήσεις που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε συμπολίτες μας και απασχολούν προσωπικό από την πόλη μας.

Έχει αναρωτηθεί ποτέ η Δημοτική Αρχή που για δικούς της λόγους λέει ότι φασίστες έχουν καταλάβει το κέντρο της πόλης, ότι αυτός είναι ένας λόγος που πολλοί γονείς από εμάς αποφεύγουμε να αφήσουμε τα παιδιά μας να μετακινηθουν ελεύθερα και πόσοι επισκέπτες αλλάζουν προορισμό; Αυτή η πλαστη εικόνα δημιουργείτε για πολιτική σκοπιμοτητα.

Ας συνελθουμε λοιπόν η Φιλαδελφεια Χαλκηδονα δεν είναι η πόλη των φασιστων και του Ρουβικωνα είναι η δική μας πόλη με την δημοκρατική παράδοση που την αποδεικνυουμε στην καθημερινότητα μας και δεν χρειάζεται να δώσουμε σε κανέναν προαγωγικες εξετάσεις για να μας χορηγησει πτυχίο δημοκρατίας που στην πόλη μας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Τροφή για σκέψη δίνω…