Πρωτομαγιάτικος απαρχαιωμένος αχταρμάς…

Γράφει ο Ηλίας Θεοδοσόπουλος

Άλλο ένα πανηγύρι της Πρωτομαγιάς πέρασε στην ιστορία για την Νέα Φιλαδέλφεια.
Και πέρασε στην ιστορία σαν το πανηγύρι του απολύτως «τίποτα».
Ένα πανηγύρι της απόλυτης ακαλαισθησίας της ανοργανωσιάς , και των «κινδύνων» που μπορεί να ελλοχεύουν για τον κάθε επισκέπτη και που θα εξηγήσουμε πιο κάτω..

Αλλά ας δούμε τι βιώσαμε για πολλοστή φορά

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ

Στην κυριολεξία για τα πανηγύρια!
Εκατοντάδες πάγκοι σε μια έκταση τεράστια να προσφέρουν το κάθε λογής μπιχλιμπίδι ή την κάθε λογής «σαβούρα» με ενδιάμεσα τους διάφορα είδη (εκτεθειμένα) σίτισης. Χιλιάδες κόσμος να συνωστίζεται και να δυσανασχετεί ή να δυσφορεί αφού πολλές φορές δεν μπορεί να προχωρήσει αλλά ούτε να διαλέξει κάτι να αγοράσει με τον όχλο που υπάρχει. Η μυρωδιά της τσίκνας να κυριαρχεί σε πολλά σημεία , που σε συνδυασμό με την ζέστη να δημιουργεί μια ωραία ατμόσφαιρα..

Μια κεντρική εξέδρα στην κυριολεξία μέσα στην ροή της κίνησης που περισσότερο εμποδίζει παρά διασκεδάζει τον οποιοδήποτε. Κανένα ντεκόρ που να παραπέμπει σε Πρωτομαγιά από λουλούδια και ελάχιστοι πάγκοι που να δίνουν τον τόνο αυτόν. (Εκτός αν η Πρωτομαγιά συμβολίζει τα σουβλάκια τα λουκάνικα το μαλλί της γριάς κ.α.. )

Καμία αξιοποίηση του άλσους αυτού του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥ που έχει την δυνατότητα να έχει ο Δήμος μας και που δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού ! Μια όμορφη ανθοκομική έκθεση για παράδειγμα ή κάποια άλλη εκδήλωση που να αποσυμφορίζει το χάλι που βλέπουμε.. Αλλά για ποιο άλσος μιλάμε; Αυτό που έχει αφεθεί στην απόλυτη ερημοποίηση και ξηρασία ή σε αυτό το κομμάτι που το βρωμίζει εδώ και χρόνια παράνομα και που πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως και εννοώ της υπηρεσίες καθαριότητας και των απορριμματοφόρων του Δήμου ενόψει του μεγαλειώδους έργου της Αγιάς Σοφιάς; (Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τι θα κάνει η δημοτική αρχή και που θα ..τοποθετήσει τα σκουπίδια)

Κανένας χώρος λοιπόν να νιώσει κάποιος όμορφα να διασκεδάσει ή και να χορέψει ακόμα .(χορέψει ; τι είπα τώρα..)

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Με μια λέξη απαράδεκτες τριτοκοσμικές !
Να βλέπεις διαφόρων ειδών κρέατα να ψήνονται εκτεθειμένα και δίπλα τους να παρελαύνουν χιλιάδες άνθρωποι . Να βλέπεις εκατοντάδες τραπέζια στον δρόμο και σε πεζοδρόμια και να περνάει από επάνω σου την ώρα που τρως ο καθένας που μπορεί εκείνη την στιγμή να βήξει ή να φταρνιστεί ή να θέλει να φτύσει κιόλας. Δεκάδες μωρά σε καροτσάκια να στοιβάζονται ανάμεσα σε τέτοιες καταστάσεις , ενώ σε πολλούς επειδή δεν τους έφταναν όλα αυτά να κουβαλάνε και τα σκυλιά τους μαζί μέσα σε τόσο κόσμο. Να μην ξεχάσω και τα σκουπίδια που ήταν πεταμένα σε διάφορα σημεία με αποτέλεσμα να δημιουργούν «όμορφα βουναλάκια» ..

Τα συμπεράσματα δικά σας για τις εικόνες που δημιουργούνται αλλά είναι και απορίας άξιο που τόσος κόσμος μπαίνει σε μια τέτοια διαδικασία.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ..

Υπήρχαν διάφοροι που κάτι κέρδισαν από όλη αυτή την σαχλαμάρα έτσι όπως έχει εξελιχτεί τα τελευταία χρόνια .

Και πρώτοι είναι τα διάφορων ειδών κλεφτρόνια που έκαναν σουλάτσο ανάμεσα σε τόσες χιλιάδες κόσμο και που ήταν η καλύτερη τους σε στιγμές κυκλοφοριακού κομφούζιου ή στιγμιαίας απροσεξίας κάποιου.
Κάπως έτσι από ένα συγγενικό μου πρόσωπο έκλεψαν το πορτοφόλι του , ενώ πολλά επίσης τέτοια ανάλογα περιστατικά ακούστηκαν ή συνέβησαν.
Αστυνομική δύναμη και περιφρούρηση για τόσες χιλιάδες κόσμο ; Απλά ανύπαρκτη έως μηδαμινή .
Και μιλάμε για μια απόσταση χιλιομέτρων μεγάλη , ούτε καν η διακριτική της παρουσία..

Επίσης κερδισμένος κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ είναι ο Δήμος .
Περιμένω και εγώ αλλά και όλοι οι δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας με μεγάλο ενδιαφέρον πως θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα.
Πάντως πιστεύω να είναι σε κάτι πολύ πιο όμορφο και όχι για παράδειγμα να τοποθετηθούν και άλλα τέτοια κολονάκια όπως τα τελευταία που είδαμε στην κεντρική πλατεία, μαζί με τα σίδερα απίθανης ακαλαισθησίας που το κυριότερο δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Τέλος κερδισμένοι πραγματικά είναι όλοι οι καταστηματάρχες της περιοχής από τον κόσμο που πέρασε και τα γέμισε και εννοώ καφετέριες και φαγάδικα (έστω υπό την μορφή που αναφέραμε)
Αλλά κοιτάξτε πως τα φέρνει η ζωή ..
Τέτοιο είδους συγκεντρώσεις πολύ πιο πολιτισμένες με όμορφη κίνηση στους δρόμους , και ζωή στην πόλη (που θα λάμψει οικονομικά) θα έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει ο κάθε καταστηματάρχης και πολίτης δεκάδες φορές κατά την διάρκεια του έτους (παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες της τωρινής Δημοτικής Αρχής με όλα αυτά που έκαναν και ήθελαν να του το αρνηθούν..) και όχι περιμένοντας το απέραντο αυτό «καρακατσουλιό» της Πρωτομαγιάς για μια φορά τον χρόνο.
Και φυσικά εννοώ το τι θα ακολουθήσει με την κατασκευή της Αγιάς Σοφιάς , κάτι που ήδη φαίνεται από την αύρα που υπάρχει στην περιοχή για το συγκεκριμένο γεγονός.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Επιτέλους να μπει τάξη σε αυτό το απέραντο πανηγύρι που είναι χωρίς αρχή μέση και τέλος .
Απαιτείται σοβαρή και ποιοτική αναβάθμιση αυτής της εκδήλωσης , πόσο περισσότερο ενώ βρισκόμαστε εν έτη 2018 , και για όλους αυτούς του λόγους που ανάφερα , θεωρείται πλέον απαρχαιωμένη.
Πραγματικά ζηλεύω άλλους δήμους με τις πανέμορφες εκδηλώσεις που δημιουργούν χωρίς μάλιστα να έχουν αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα που λέγεται άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας .
Το πως θα το κάνουν ας το βρουν αυτοί που είναι τώρα στην Δημοτική Αρχή ή αυτοί που (ελπίζω) να έρθουν .
Άλλωστε ένας από τους λόγους που τους ψηφίζουν και τους πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες , είναι και αυτός .
Το να διοργανώνουν όμορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις που να συνάδουν με την εποχή που ζούμε.