Ν. Χαρδαλιάς: Η απλή αναλογική θα δημιουργήσει χάος στους ΟΤΑ όλης της χώρας

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του γραμματέα αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Νίκου Χαρδαλιά στο airetos.gr

Κε Χαρδαλιά,  «ο κατάλληλος ανθρωπος στην κατάλληλη θέση»; Νοιώθεται έτοιμος για τα νέα καθήκοντα;

Ξέρετε πολύ καλά μέσα από την αυτοδιοικητική μου πορεία αυτών των 24 χρόνων ότι η αυτοδιοίκηση για μένα είναι τρόπος ζωής, ένα καθημερινό και διαχρονικό στοίχημα προσφοράς. Νοιώθω απολύτως έτοιμος να εργαστώ καθημερινά για να δικαιώσω την εμπιστοσύνη του Προέδρου μας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε ενόψη των κρίσιμων Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών του Μαίου.Το στοίχημα των επερχόμενων αλλωστε εκλογών είναι διττό. Η κυβέρνηση, που δεν δίστασε να εργαλειοποιήσει ακόμα και την αυτοδιοίκηση, που δεν δίστασε να θυσιάσει στον βωμό των μικροκομματικών της στρατηγικών ακόμα και την καθημερινότητα των πολιτών με ένα εκλογικό σύστημα που θα δημιουργησει χάος και ακυβερνησία στους ΟΤΑ ολης της χώρας, πρέπει να πάρει το ηχηρό μήνυμα της κοινωνίας των πολιτών!

Ειστε τόσο κάθετα εναντίον του συστήματος της απλής αναλογικής που η κυβέρνηση θέσπισε για τις επερχόμενες εκλογές ;

Με το συγκεκριμένο σύστημα η κυβέρνηση επενδύει στο απόλυτο χάος στην διακυβέρνηση των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, εξυπηρετώντας αποκλειστικά και μόνο τις εμμονικές ιδεοληπτικές της αυταπάτες και κυρίως τις κομματικές της επιταγές. Η στοχοπροσήλωση της είναι απόλυτα μικροκομματική και αφορά αποκλειστικά στην διάσωση των αυτοδιοικητικών σχημάτων που έχει στηρίξει και στηρίζει σε κάθε ΟΤΑ, αναζητώντας ρόλο ρυθμιστή για αυτά την επομένη των εκλογών , όταν από ακρη σε ακρη , σε όλη την χώρα οι πολίτες θα τα αποδοκιμάσουν καθολικά, αδιαφορώντας για την  ακυβερνησία που θα προκαλέσει στην λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας! Από την πρώτη στιγμη της παρουσίασης αυτου του εκλογικού Νόμου τόνισα, ότι όσοι ασχολουμαστε σοβαρά με την Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτός ο νόμος – έκτρωμα θα διαλύσει την λειτουργία των ΟΤΑ , μια και σε ελαχιστες περιπτώσεις θα μπορέσουν να υπάρξουν βιώσιμα σχηματα διοίκησης και η κάθε δημοτική αρχή και ο κάθε Δημαρχος θα είναι όμηρος και εγκλωβισμένος στις μικροπαραταξιακές επιδιώξεις και στις προσωπικές στρατηγικες των εν δυνάμει «εταίρων» του. Χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες και δυνατότητες αποτελεσματικών διαδικασιών, οι διοικήσεις των Δήμων καταδικάζονται σε εσωστρέφεια και οι Δήμαρχοι όμηροι εκβιασμών, υπερφίαλων φιλοδοξιών και μικροπολιτικών υπερτοπικών λογικών με προφανές αρνητικό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των πολιτών και στην ποιότητα ζωής τους.

Η Νεα Δημοκρατία προτίθετε άμεσα να αλλάξει το σύστημα της απλής αναλογικής στην περίπτωση που αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας;

H ΝΔ και ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει δεσμευθει για την άμεση αλλαγή του εκλογικού Νόμου, ως βασικη της προτεραιότητα την επομένη της αναληψης της κυβερνητικης της ευθυνης. Με ένα Νομο που θα προκύψει μεσα από την διαβούλευση μας με τα θεσμικά Οργανα της Αυτοδιοίκησης και που βεβαίως θα προάγει την κουλτούρα της συνεργασίας και της συνεννόησης στην διοίκησης των ΟΤΑ αλλά θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα βιωσιμότητα στην διοίκησή τους, θα δίνει την δυνατότητα στους Δημάρχους που εκλέγουν οι πολίτες, μέσα από όρους διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και σύνθεσης, να ξετυλίξουν το όραμα  και να εφαρμόσουν το σχέδιο τους για τις πόλεις τους , για τα οποία άλλωστε θα έχουν ψηφιστει.