Νέο ξεκίνημα: Επί της αρχής συμφωνούμε

Διαβάστε την ανακοίνωση από τη νεοϊδρυθείσα παρέμβαση πολιτών

Ως κίνηση πολιτών που ζητάμε (ως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε) καλύτερη ποιότητα ζωής για τους Νεοφιλαδελφειώτες και Νεοχαλκηδονιώτες, μελετώντας παράλληλα τα σημερινά δεδομένα, όσον αφορά το προσωπικό του δήμου στις υπηρεσίες πρασίνου, επί της αρχής συμφωνούμε με την απόφαση της σημερινής διοίκησης του Δήμου (247/2017) για ανάθεση εργασιών που αφορούν τη συντήρηση και την αναβάθμιση πλατειών-πρασίνου της πόλης μας σε τρίτο (ιδιώτη), με διενέργεια ανοικτού διεθνή διαγωνισμού.

Το πόσο βέβαια αυτή η απόφαση είναι συμβατή με το πρόγραμμα της «Δύναμης Πολιτών» ας το κρίνουν οι ψηφοφόροι της συγκεκριμένης παράταξης, που την εξέλεξαν στο τιμόνι του Δήμου.

Η πραγματικότητα όμως βάσει και των στοιχείων που διαβάζουμε στην σχετική εισήγηση που ήρθε στο Δ.Σ. είναι ότι:

«Ο Δήμος μας έχει έκταση 3,7 τετρ. χλμ, εντός της οποίας υπάρχουν πάνω από 150 κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου (πάρκα, πλατείες, άλση, παιδικές χαρές, πεζόδρομοι κλπ ελεύθεροι χώροι) εκτάσεως 585.000 τ.μ. περίπου. Οι δενδροστοιχίες των πεζοδρομίων της πόλης αριθμούν πάνω από 80.000 δένδρα. Οι αύλειοι χώροι σχολείων, παιδ. σταθμών, γυμναστηρίων κλπ. δημοτικών κτιρίων έχουν περίπου έκταση 20.000 τ.μ.

Το εργατοτεχνικό προσωπικό που εργάζεται για τη φροντίδα – συντήρηση των χώρων πρασίνου όπως αυτοί περιγράφονται παραπάνω, καθώς και τη δημιουργία νέων χώρων, αποτελείται σήμερα από επτά (7) δενδροκηπουρούς και δεκαπέντε (15) εργάτες πρασίνου, οι οποίοι καλούνται να αντεπεξέλθουν σε όλες εκείνες τις καλλιεργητικές εργασίες (φυτέματα, κουρέματα, κλαδέματα, εγκατάσταση-συντήρηση χλοοταπήτων, φρεζαρίσματα – αερισμό εδάφους, βοτανίσματα, ξεχορταριάσματα, σπορές, ποτίσματα, λιπάνσεις, καθαριότητα κλπ) που απαιτούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με κύριο στόχο την καλή κατάσταση, εικόνα και υγεία των φυτών αλλά και παράλληλα τη διατήρηση της προσβασιμότητας, αισθητικής και της ασφάλειας των χώρων πρασίνου του ∆ήμου, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στο σκοπό για τον οποίο κατα- σκευάστηκαν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε συνεργείο που αποτελείται από δύο άτομα τουλάχιστον, οφείλει να συντηρεί τους χώρους αυτούς με ελάχιστη συχνότητα δύο (2) φoρές ανά μήνα, προκύπτει ότι σε κάθε συνεργείο αντιστοιχεί η συντήρηση περίπου 110 στρ. ανά μήνα, χωρίς τη φροντίδα των δενδροστοιχιών των πεζοδρομίων».

Φυσικά εύλογα κάποιος θα διερωτηθεί όλα αυτά δεν ίσχυαν για παράδειγμα κατά την θητεία της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου; Και αν αυτή είχε προβεί σε μία αντίστοιχη πολιτική απόφαση ποια θα ήταν η στάση των στελεχών της «Δύναμης Πολιτών» και του ίδιου του Άρη Βασιλόπουλου;

Σε αυτό ας μας απαντήσουν με το χέρι στην καρδιά οι ίδιοι!

Εμείς από την πλευρά μας ως νέο ξεκίνημα, παρ’ ότι έχουμε ασκήσει δριμύτατη κριτική στην δημοτική αρχή (και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για τα θέματα που διαφωνούμε), θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να επικροτούμε αυτά που κατά την άποψή ορθώς γίνονται.

Αλλιώς θα ήμασταν απλά… «μία από τα ίδια»!

Σημ.: Στην παρούσα φάση δεν θα σχολιάσουμε το κόστος (1,3 εκ. ευρώ για δύο χρόνια) αλλά θα το πράξουμε όταν δούμε το τελικό ποσό όπως θα προκύψει μετά το πέρας του διαγωνισμού. Θυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του κωδικού 065 του πρασίνου είναι περί τα 1,8εκ./χρόνο (συν όποιες εργασίες επιβαρύνουν τον κωδικό 025 της τεχνικής υπηρεσίας).