Αφιέρωμα στο συμπολίτη μας ζωγράφο Σταύρο Τσορβά

Παραθέτουμε την σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση της Ένωσης Γονέων

Σε συνέχεια των εκδηλώσεων, οι οποίες είναι αφιερωμένες σε φιλαδελφειώτες γονείς που έχουν διακριθεί για το μουσικό, καλλιτεχνικό, εικαστικό, ποιητικό ή συγγραφικό τους έργο, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής – αφιέρωμα στο συμπολίτη μας ζωγράφο Σταύρο Τσορβά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 19.00 στο Π.Π.Ι.Ε.Δ (Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς), Λεωφ. Δεκελείας 152 (Άλσος) Ν. Φιλαδέλφεια.

Διάρκεια έκθεσης 25 Νοεμβρίου – 29 Νοεμβρίου

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΟΡΒΑΣ (1932-2014)

Ο Σταύρος Τσορβάς γεννήθηκε το 1932 στη Νέα Ιωνία από Μικρασιάτες γονείς. Σπούδασε ηλεκτρολόγος –μηχανολόγος, όμως το έμφυτο ταλέντο του και η αγάπη του για τη ζωγραφική τον ώθησαν να επιδοθεί στην τέχνη που τον γοήτευε από τα παιδικά του χρόνια. Μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο τοπιογράφο και θαλασσογράφο Δημήτρη Χυτήρη, όπου διδάχθηκε τη χρωματική αρμονία, τη φωτεινότητα και την ακριβή απεικόνιση του ελληνικού τοπίου. Αυτό διαφαίνεται στα έργα του, που μέσα τους συνυπάρχουν τα συγκινησιακά στοιχεία που αντανακλούν την ψυχοσύνθεσή του.

Αργότερα συνέχισε τις σπουδές του με το γνωστό τοπιογράφο Δημήτρη Τσούκα. Ο Αντώνης Κουρτικάκης, συγγραφέας του έργου “Λεύκωμα Ελλήνων Καλλιτεχνών” γράφει χαρακτηριστικά «Σε όλα του τα θέματα η λεπτομέρεια στο σχέδιο και η ευαισθησία δένονται αρμονικά και αδιάσπαστα σε ένα άρτιο σύνολο, που προκαλεί συγκίνηση και καλλιτεχνική έξαρση στο θεατή». Το 1960 εξέθεσε για πρώτη φορά τα έργα του σε ατομική έκθεση στην Αθήνα, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Ακολούθως, συμμετείχε σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποσπώντας εξαιρετικά ευμενείς κριτικές από τον τύπο και το κοινό. Έργα του κοσμούν πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Έζησε και δημιούργησε τα έργα του στη Νέα Φιλαδέλφεια από το 1960. Έφυγε από κοντά μας στις 17 Ιουλίου του 2014, αφήνοντας πίσω του αξιόλογο έργο.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
– Ξενοδοχείο «ΘΕΟΞΕΝΙΑ» Κηφισιά 1977
– Ξενοδοχείο «ΘΕΟΞΕΝΙΑ» Κηφισιά 1978
– Ξενοδοχείο «ELECTRA PALACE» Θεσσαλονίκη 1979
– Ξενοδοχείο «ΘΕΟΞΕΝΙΑ» Κηφισιά 1979
– Γκαλερί «ΑΡΜΟΝΙΑ» Καστοριά 1980
– Ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» Ιωάννινα 1980
– Ξενοδοχείο «ΘΕΟΞΕΝΙΑ» Κηφισιά 1980
– Ξενοδοχείο «ΘΕΟΞΕΝΙΑ» Κηφισιά 1981

Παράλληλα συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη στο ξενοδοχείο «CARAVEL» το Δεκέμβριο του 1978, που για πολλούς θεωρήθηκε ως η πιο επιτυχημένη ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής, που είχε γνωρίσει έως τότε η Αθήνα.